Ágyi poloska

Az ágyi poloska (népi nevén csimaz, paklincs, büdös féreg, vagy palacka) világszerte ismert, kozmopolita, kifejletten 4-8 mm hosszú, rozsdabarna színű, szárnyatlan, szipókás rovar. Előfordulási aránya 1997-től elsősorban a fővárosban emelkedik. Az ÁNTSZ Budapest Fővárosi Intézete jelentése szerint 1997-2001 között az entomológiai laboratóriumba meghatározásra beküldött vérszívó rovarok 51-65%-a ágyi poloska volt.

Döntően passzív módon terjednek, leggyakrabban különféle használati, ajándékba vagy kölcsön adott tárgyakkal (pl. bútorral, képpel, bontásból származó építkezési faanyaggal, gyermekkocsival stb.), becsomagolt tárgyakkal, illetve a szállító kocsik közvetítésével. Természete általában egy lakáshoz köti, de alkalmilag az éhség vándorútra késztetheti, ilyenkor egyik lakásból a másikba elsősorban a paneles technológiával épített házak villanyvezetékeinek, illetve fűtés-, víz- és gázcsöveinek mentén jut el, de alkalmilag az ágynemű szellőztetésével is „lerázható”. Testméretük a rendelkezésre álló tápláléktól (a szívott vér mennyiségétől) függ.

Lábaikon karmok és tapadókorongok találhatók, melyek segítésével a függőleges felületeken is kiválóan másznak. Torukon nem elzárható, így állandóan szivárgó, jellegzetes szagú váladékot termelő bűzmirigyük van. A nőstények naponta 2-3, hosszú életük (0,5-1,5 év) folyamán 200-400, kb. 1 mm hosszú petét raknak, amelyeket rendszerint csomókban búvóhelyeik talapzatára ragasztanak. A petékből a lárvák a hőmérséklettől függően 1-4 hét alatt kelnek ki és öt vedlés után válnak ivaréretté.

Fejlődésükhöz, a vedlésükhöz feltétlenül vérszívásra van szükségük. Teljes kifejlődésük ideje a hőmérséklettől függően 20-60 nap között változhat. 15 °C alatt és 37 °C felett fejlődésük leáll. Évente 3-4 nemzedékük van. Az egy pártól származó ivadékok száma egy év alatt 1000 és 4000 közötti lehet, ezért mindenképpen szükséges hatékony irtásuk, amelyhez kérje szakembereink segítségét!

Amennyiben többet szeretne tudni az ágyi poloskáról és az ágyi poloska elleni védekezésről, kattintson ide!

KERESSEN MINKET, VAGY KÉRJEN VISSZAHÍVÁST!

Amennyiben visszahívást szeretne kérni, az alábbi táblázatot hiánytalanul kitöltve küldje el részünkre és mi 24 órán belül felvesszük önnel a kapcsolatot a megadott telefonszámán. Csak akkor tudja elküldeni az adatokat, ha minden mezőt kitöltött valamint kiválasztott egy szolgáltatást.