Ágyi poloskairtás

Kedves érdeklődő! Tisztelt leendő ügyfelünk!

Az ágyi poloska egyre nagyobb gondot jelent világszerte, és ha egyszer valamelyik lakásban felütötte a fejét, nagyon nehezen lehet megfékezni a további terjedését. Az ágyi poloska gyors irtása és a hatékony védekezés ellene ugyanis kizárólag szervezetten és rendszerszemléletben lehetséges. Ahhoz azonban, hogy a szakembereink a lehető legjobb eredményt érjék el, az önök együttműködése is elengedhetetlen. Éppen ezért fontos megismernie, hogy a megrendelt ágyi poloskairtás milyen előkészületeket illetve utómunkálatokat igényel az ön részéről. Ehhez kívánunk segítséget nyújtani a legfontosabb teendők és ismeretek alábbi összesítésével.

Mit kell tennie akkor, ha ágyi poloskairtást rendelt szakembereinktől?

 • A hatékony ágyi poloskairtás egyik legfontosabb előfeltétele, hogy a fertőzött területen a felületek könnyen hozzáférhetőek legyenek, ezért kiemelten fontos, hogy még a szakember kiérkezése előtt rakjon rendet, tegye szabaddá az ágy fekvőfelületét, ágyneműtartóját, valamint az ágy közvetlen környezetét!
 • Szedje össze a használt ágyneműjét és hálóruháját, valamint az ágy közvetlen közelében tárolt valamennyi textilneműt és bezsákolva készítse elő ezeket fertőtlenítő mosáshoz! A fertőtlenítő mosás során használjon minimum 60 °C-os hőmérsékletű vizet!
 • Szedje le a falról az ágy közvetlen környezetében a faliszőnyegeket, a faliképeket, és falra szerelt polcokat!
 • Amennyiben a fenti előkészületek gondot okoznak önnek, jelezze ezt szakembereinknek és mi segítünk a megfelelő előkészületek elvégzésében.

Mit kell tennie az ágyi poloskairtás elvégzése után?

 • Amennyiben a szakember döntése alapján ködképzésre vagy füstképzésre került sor, a kezelés befejezését követően a munkalapon jelzett ideig (általában 4-6 órán keresztül) a lakásba/házba belépni szigorúan tilos!
 • Az ágyi poloskairtás után a kezelt helyiségeket ki kell szellőztetni, lehetőleg kereszthuzattal. A szellőztetés ideje minimum 30 perc. A kezelt területet kizárólag a szellőztetést követően lehet ismét birtokba venni!
 • Amennyiben feltételezhető, hogy valamely élelmiszer, gyógyszer a kezelés során irtószerrel szennyeződött, azonnal ki kell dobni, ezek fogyasztása, ill. további élelmiszer célú felhasználása szigorúan tilos!
 • Az ágyi poloskairtás előtt összegyűjtött és megfelelően előkészített ruhákat, textíliákat legalább 60 °C-os hőhatásnak kell alávetni. Ez elsősorban mosógépben megfelelő mosóprogram alkalmazásával történhet. Nyáron, napsütéses időben a fertőzött területen talált textíliákat fekete (sötét) műanyag zsákokban összegyűjtve és lezárva, néhány órán keresztül a tűző napra kihelyezve hatékonyan lehet kezelni. Ebben az esetben is fontos azonban, hogy az ilyen módon kezelt textília legalább 60 °C-ra felmelegedjen, ugyanis csak így biztosítható a textíliákban található rovarok és rovarpeték maradéktalan elpusztítása.
 • A kezelt fekvőhelyeket tiszta, megfelelően hőkezelt textíliával kell letakarni, utána rendeltetésszerűen használhatóak.
 • Az ágyi poloskairtást követő 3 hétben kizárólag száraz takarítás (söprés, finom mozdulatokkal száraz portörlés és porszívózás) engedélyezett. Nem szabad a falakat átfesteni, továbbá a kezelt bútorokat gőzzel, tisztítószerekkel kezelni. Az ágyi poloskairtást követő 3 hétben tilos új/használt bútorokat bevinni a kezelt területre.
 • Az ágyi poloskairtást követő két hétben az ágyi poloska észlelése teljesen elfogadható jelenség, mivel a felületekre kijuttatott irtószer nem pusztít el minden rovart azonnal. A jelenleg engedélyezett irtószerek az ágyi poloska petéit nem inaktiválják hatékonyan, emiatt a kezelés ellenére 7-28 napon belül számíthatunk frissen kelt példányok megjelenésére is.
 • A legtöbb esetben az ágyi poloska-fertőzés teljes felszámolásához ismétlő kezelést kell végezni, amelyre az első kezelést követő 3-5 héten belül szükséges sort keríteni.

Hogyan akadályozhatja meg az ingatlan ágyi poloskafertőződését?

Az ágyi poloska (Cimex lectularius) vérszívó élősködőként az ember lakókörnyezetében él és a szabad természetben hosszabb időn keresztül nem életképes. Lárvái és kifejlett egyedei egyaránt röpképtelenek, ezzel összhangban a lakóépületekbe minden esetben passzív módon, behurcolás révén kerülnek be. A lakóépületekbe bekerülve viszont már aktív módon, a saját lábaikon is képesek eljutni egyik helyiségből a másikba, miközben keresik az életfeltételeiknek leginkább megfelelő helyet.

Az ágyi poloskák rejtőzködő életmódú rovarokként olyan környezetben érzik magukat a legjobban, ahol megfelelő mennyiségű búvóhelyet találnak. Ezen kívül fontos még az adott helyiség hőmérséklete is, hiszen az ágyi poloskák számára a legideálisabb a 25 °C körüli hőmérséklet, míg 15 °C alatt illetve 37 °C felett leáll a fejlődésük. Ennek megfelelően az alábbiakban felsorolt útmutatások maradéktalan betartásával megakadályozhatja az ágyi poloska megtelepedését és elszaporodását az otthonában és a munkahelyén.

 • Ne vigyen be az otthonába vagy a munkahelyére ellenőrizetlenül tárgyakat, pl. használt bútort, festményt, dísztárgyat, antikvár könyvet, bontásból illetve lomtalanításból származó építési faanyagot, vagy használt ruhát!
 • Mielőtt bevisz bármilyen újonnan beszerzett tárgyat az ingatlanba, győződjön meg annak ágyi poloskamentes állapotáról!
 • Szüntesse meg az egyes helyiségek, lakások között a falakon és a mennyezeten, a csövek illetve a vezetékek áttörési helyein lévő hézagokat!
 • Csak a legszükségesebb mértékben fűtse az egyes helyiségeket; amennyiben van rá mód tartsa a hálószoba hőmérsékletét 20 °C alatt, ami egyúttal az alvás minőségét is javítja!
 • Tartson rendet az otthonában és a munkahelyén; a fekvő- illetve a pihenőhely (pl. ágy, kanapé, fotel) közvetlen környékén csak a legszükségesebb tárgyakat tartsa!
 • Takarítson rendszeresen és bizonyos időközönként (pl. havi rendszerességgel) végezzen úgynevezett ágyi poloskamonitoringot!
 • Amennyiben ágyi poloskát vagy ágyi poloskára utaló nyomot talált, azonnal hívjon szakembert a fertőzés felszámolásához!

Amennyiben bizonytalan vagy kérdése van, keressen minket elérhetőségeinken! Készséggel állunk rendelkezésére!

Milyen módszerekkel dolgoznak az ágyi poloskairtás során a szakemberek?

Szakembereink megrendelés esetén első alkalommal minden esetben egy helyszíni szemle keretében tárják fel a kérdéses probléma forrását (pl. bejutási útvonalak, gócpontok) és meghatározzák a leghatékonyabb védekezési módszereket, melyek közül az Önök számára legideálisabb megoldást kiválasztva történik meg a probléma elhárítása. A kérdéses kártevő beazonosítását szakembereink a helyszíni vizsgálat során megfigyelt nyomok alapján végzik, amit igény esetén ún. monitoring rendszer kiépítésével, ágyipoloska csapdák használatával egészítenek ki. Ezek az eszközök azt a célt szolgálják, hogy általuk igazolni lehessen az  ágyi poloskafertőzés gyanúját.

Az ágyi poloska irtásának elsődleges eljárása minden esetben a permetezés, amelynek során egy finom porlasztású permetező gép segítségével juttatjuk ki a bekevert rovarirtó hatású munkaoldatot. A felhasznált munkaoldat vizes bázisú, ami azt jelenti, hogy a rovarirtó koncentrátumok előírt higításához minden esetben csapvizet használunk. Ez az eljárás biztosítja, hogy a kijuttatott rovarirtószernek nincs anyagkárosító hatása, így a kezelt felületeken nem okoz maradandó elváltozásokat. A víz elpárolgásával kizárólag a korábban bekevert anyag marad a felületeken. Fontos, hogy a felületek teljes száradásáig (jellemzően a kezelés után 2 óráig) a kezelt területre csak a szakember léphet be! A permetezés legfontosabb előnye, hogy segítségével célzottan kezeljük azokat a felületeken, amelyek a hatékony ágyi poloskairtáshoz elengedhetetlenek. Ennek megfelelően irtószerrel kezeljük az ágyi poloska jellemzőbb búvóhelyeit és vonulási útvonalait, úgymint a fali kapcsolók és a konnektorok környékét, a parketta szegőléceket, az ajtó- és ablaktokokat, a fali képek és -szőnyegek mögött falszakaszokat, a fali képek hátoldalát, a bútorok felületeit, különös tekintettel az ülő- és fekvőhelyekre.

Bizonyos esetekben (pl. zsúfolt lakásoknál, ahol nehezen hozzáférhetőek a felületek) kiegészítésként úgynevezett légtérkezelő eljárások alkalmazása is szóba kerül. A szakemberink által használt ködképzés célja a permetezéssel kialakított méregmező hatékonyságának fokozása, amit azáltal érünk el, hogy a légtérbe porlasztott rendkívül apró és nagy kezdősebességgel rendelkező folyadékcseppek olyan helyekre is eljutnak, ahova permetezéssel irtószert nem tudtunk juttatni. Tekintve, hogy az ilyen módon kijutatott folyadékcseppeknek hosszabb idő szükséges ahhoz, hogy a felületekre kiülepedjenek, a kezelés után hosszabb várakozási idővel (jellemzően 4-6 órával) kell számolniuk a megrendelőknek. Ennek mértéke minden egyes készítmény engedélyokiratában van rögzítve, így függ attól, hogy mit használt a szakember a helyszínen.

Mit kell tudni a garanciavállalásról?

Általánosan elterjedt gyakorlat, hogy egy szakember az általa elvégzett munkára garanciát vállal. A garanciavállalás lényege, hogy a szakember szavatolja az általa elvégzett munka minőségét és megbízhatóságát. Ahhoz azonban, hogy a garanciavállalás valóban a szakmunka minőségét szavatolja, meg kell határozni a garanciavállalás feltételeit. Nincs ez másképpen az ágyi poloskairtás esetében sem.

Egy lakóingatlannál az egyetlen ésszerű cél a teljes ágyi poloskamentesség. Ennek elérése azonban számos tényezőtől függ, amelynek csupán egy része kapcsolódik a szakszerűen elvégzett ágyi poloskairtáshoz. A kívánt cél eléréséhez ugyanis nem elegendő a megfelelően kijuttatott hatékony irtószer!

Ahhoz, hogy az ingatlan ismét mentes legyen az ágyi poloskáktól az alábbi feltételek maradéktalan teljesülése szükséges:

 1. A kezelés előtt megfelelően elő kell készíteni a kezelendő területet;
 2. A kezelés után időt kell hagyni a kijuttatott irtószernek az ölőhatás kifejtésére;
 3. Meg kell akadályozni az ingatlan újra fertőződését!

Amennyiben a fenti három feltétel teljesül, a siker biztosan garantált.

A fentieket figyelembe véve az ágyi poloskafertőzés teljes felszámolásához normál körülmények esetén másfél hónap (körülbelül 6 hét) szükséges. Ezen időszak alatt a kezelt felületeket nem érheti víz és a kezelt területen élőknek gondoskodni kell a kialakított méregmező megőrzéséről. Egy viszonylag kezdeti poloskafertőzés megszüntetéséhez a fenti előírások gondos betartása mellett egyetlen kezelés is elegendő lehet. Tekintve azonban, hogy a szakszerűen kialakított méregmező megóvására munkatársainknak nincs hatása, cégünk kizárólag az általuk elvégzett második, ismétlő kezelés elvégzése után vállal három hónap munkagaranciát és kizárólag abban az esetben, ha erre a második kezelésre az első kezelést követő 3-5 héten belül (tehát a petéből az első kezelést követően kikelők ágyi poloska egyedek ivarérését megelőzően) kerül sor.

Íme 8 ok, amiért érdemes minket választania:

 1. Legmagasabb szakmai ismeretek,
 2. Legújabb technológia és eszközpark,
 3. Biztonságos, kizárólag szakhatósági engedéllyel rendelkező professzionális irtószerek alkalmazása;
 4. Barátságos és segítőkész szakemberek;
 5. Kiérkezés felirat nélküli autóval, civil ruhában, kiemelkedő diszkréció mellett;
 6. MSZ EN ISO 9001:2009 és MSZ EN ISO 14001:2005 szabványok szerinti minőség- és környezetirányítási rendszer alapján végzett tevékenység;
 7. Gyors és hatékony munkavégzés;
 8. 3 hónap munkagarancia*

*A részletekért keressen minket bizalommal!

KERESSEN MINKET, VAGY KÉRJEN VISSZAHÍVÁST!

Amennyiben visszahívást szeretne kérni, az alábbi táblázatot hiánytalanul kitöltve küldje el részünkre és mi 24 órán belül felvesszük önnel a kapcsolatot a megadott telefonszámán. Csak akkor tudja elküldeni az adatokat, ha minden mezőt kitöltött valamint kiválasztott egy szolgáltatást.