Bolhairtás

Kedves érdeklődő! Tisztelt leendő ügyfelünk!

Akinek volt már dolga bolhával, az tudja, milyen kínzó is tud lenni a jelenléte. A bolhacsípés eredményeképpen kialakuló tünetek  egyénenként és bolhafajonként is eltérhetnek, így van, akinek alig okoznak kellemetlenséget, míg másokon a csípések helyén rendkívül kellemetlen, viszkető hólyagok képződnek. Ráadásul a bolha a vérszívás alkalmával többször is szúrhat, emiatt egyetlen bolha akár tucatnyi viszkető csípést is okozhat. A bolha csípésénél még kínzóbb lehet az a viszketés, amelyet annak mászkálása vált ki álmatlan éjszakákat okozva. Az ágyban fekvő betegeknek illetve kisgyermekeknek ezzel különösen sok kellemetlenséget okozhatnak. Emiatt rendkívül fontos, hogy a bolhairtás minél gyorsabban és hatékonyabban kerüljön elvégzésre, amihez elengedhetetlen a megfelelő szakértelem és a professzionális irtószerek alkalmazása. Cégünk ennek biztosításában szeretne a segítségére lenni. Ahhoz azonban, hogy szakembereink a lehető legjobb eredményt érjék el, az önök együttműködése is elengedhetetlen. Éppen ezért fontos megismernie, hogy a megrendelt bolhairtás milyen előkészületeket illetve utómunkálatokat igényel az ön részéről. Ehhez kívánunk segítséget nyújtani a legfontosabb teendők és ismeretek alábbi összesítésével.

Mit kell tennie akkor, ha bolhairtást rendelt szakembereinktől?

 • A hatékony bolhairtás egyik legfontosabb előfeltétele, hogy a fertőzött területen a felületek könnyen hozzáférhetőek legyenek, ezért kiemelten fontos, hogy még a szakember kiérkezése előtt rakjon rendet, tegye szabaddá a padlófelületet és a bútorok felületeit körülbelül 1-1,5 méteres magasságig.
 • A felületek szabaddá tétele során összegyűjtött textilneműt bezsákolva készítse elő fertőtlenítő mosáshoz! A fertőtlenítő mosás során használjon minimum 60 °C-os hőmérsékletű vizet!
 • A szabaddá váló padlófelületeket forróvizes felmosással tisztítsa meg!
 • Amennyiben a fenti előkészületek gondot okoznak önnek, jelezze ezt szakembereinknek és mi segítünk a megfelelő előkészületek elvégzésében.

Mit kell tennie a bolhairtás elvégzése után?

 • Amennyiben a szakember döntése alapján ködképzésre vagy füstképzésre került sor, a kezelés befejezését követően a munkalapon jelzett ideig (általában 4-6 órán keresztül) a lakásba/házba belépni szigorúan tilos!
 • A bolhairtás után a kezelt helyiségeket ki kell szellőztetni, lehetőleg kereszthuzattal. A szellőztetés ideje minimum 30 perc. A kezelt területet kizárólag a szellőztetést követően lehet ismét birtokba venni!
 • Amennyiben feltételezhető, hogy valamely élelmiszer, gyógyszer a kezelés során irtószerrel szennyeződött, azonnal ki kell dobni, ezek fogyasztása, ill. további élelmiszer célú felhasználása szigorúan tilos!
 • A bolhairtás előtt összegyűjtött és megfelelően előkészített ruhákat, textíliákat legalább 60 °C-os hőhatásnak kell alávetni. Ez elsősorban mosógépben megfelelő mosóprogram alkalmazásával történhet. Nyáron, napsütéses időben a fertőzött területen talált textíliákat fekete (sötét) műanyag zsákokban összegyűjtve és lezárva, néhány órán keresztül a tűző napra kihelyezve hatékonyan lehet kezelni. Ebben az esetben is fontos azonban, hogy az ilyen módon kezelt textília legalább 60 °C-ra felmelegedjen, ugyanis csak így biztosítható a textíliákban található rovarok és rovarpeték maradéktalan elpusztítása.
 • A kezelt fekvő- és ülőhelyeket tiszta, megfelelően hőkezelt textíliával kell letakarni, utána rendeltetésszerűen használhatóak.
 • A bolhairtás követő 3 hétben kizárólag száraz takarítás (söprés, finom mozdulatokkal száraz portörlés és porszívózás) engedélyezett. Nem szabad a falakat átfesteni, továbbá a kezelt bútorokat gőzzel, tisztítószerekkel kezelni. A bolhairtást követő 3 hétben tilos új/használt bútorokat bevinni a kezelt területre.
 • A bolhairtást követő két hétben bolhák észlelése teljesen elfogadható jelenség, mivel a felületekre kijuttatott irtószer nem pusztít el minden rovart azonnal. A jelenleg engedélyezett irtószerek a bolha petéit és bábjait nem inaktiválják hatékonyan, emiatt a kezelést követően számíthatunk frissen kelt példányok megjelenésére is.
 • A legtöbb esetben a bolhafertőzés teljes felszámolásához ismétlő kezelést kell végezni, amelyre az első kezelést követő 3-5 héten belül szükséges sort keríteni.

Hogyan akadályozhatja meg az ingatlan bolhafertőződését?

A bolhák vérszívó élősködőként jellemzően melegvérű állatok (madarak és emlősök) környezetében élnek, petéiket is jellemzően a gazdaszervezet búvó- és pihenőhelyein szórják szét. A kifejlett bolhák (néhány faj kivételével) csak időszakosan tartózkodnak a gazdaállat testén, amelyet kizárólag vérszívás céljából keresnek fel. A bolhák teljes átalakulással fejlődnek, ami azt jelenti, hogy a bolhapetékből a jól ismert kifejlet alaktól teljes eltérő kinézetű, lábatlan, sárgásfehér, vak bolhalárvák fejlődnek. Ezek a lárvák azután a gazdaszervezet búvó- és pihenőhelyein táplálkoznak és növekednek. A bolhalárvák táplálékát a talajon összegyűlő szerves hulladékanyagok képezik. Meghatározott méretet elérve szövött bábtokban alakulnak át, ami a környezet károsító hatásaitól védi az átalakuló lárvát.

A legtöbb vadon élő emlősállatnak és madárnak megvan a maga bolhája, és a többségük eléggé fajlagos, így tartósan nem telepszik meg a gazdafajtól eltérő állatokon. Szigorúan egygazdás bolha azonban kevés van, emiatt szükség esetén a bolhák többsége más rokon állatok vérén is képes életben maradni. Vannak közöttük kevésbé válogatós bolhafajok is, amelyek egy része az emberre is ráfanyalodik. Kifejezetten az emberre specializálódott bolhafaj nincs; az embert, a sertést és még néhány más emlőst előnyben részesítő faj a Pulex irritans, amelyet gyakran  emberbolhaként emlegetnek. Látható tehát, hogy az embert is károsító bolhák többgazdásak, ennek eredményeképpen többféle állatról emberre átterjedő fertőző betegség okozói is lehetnek. Fontos tehát védekezni ellenük, amiben a megelőzésé a főszerep!

Az alábbiakban felsorolt útmutatások maradéktalan betartásával megakadályozhatja a bolhák megjelenését és elszaporodását az otthonában és a munkahelyén.

 • Ne engedjen be az otthonába vagy a munkahelyére ellenőrízetlenül vadon élő állatot illetve a szabadba is kijáró háziállat esetében gondoskodjon az állat rendszeres és folyamatos bolhairtásáról!
 • Szüntesse meg a padlózat közötti hézagokat vagy használjon hézagmentes anyagokat (pl. műgyanta) a padlózat borítására!
 • Tartson rendet az otthonában és a munkahelyén; a fekvő- illetve a pihenőhely (pl. ágy, kanapé, fotel) közvetlen környékén csak a legszükségesebb tárgyakat tartsa!
 • Takarítson folyamatosan és a padlózatot rendszeres időközönként mossa fel forró vízzel!
 • Amennyiben bolhát vagy bolhára utaló nyomot talált, azonnal hívjon szakembert a fertőzés felszámolásához!

Amennyiben bizonytalan vagy kérdése van, keressen minket elérhetőségeinken! Készséggel állunk rendelkezésére!

Milyen módszerekkel dolgoznak a bolhairtás során a szakemberek?

Szakembereink megrendelés esetén első alkalommal minden esetben egy helyszíni szemle keretében tárják fel a kérdéses probléma forrását (pl. bejutási útvonalak, gócpontok) és meghatározzák a leghatékonyabb védekezési módszereket, melyek közül az Önök számára legideálisabb megoldást kiválasztva történik meg a probléma elhárítása.

A bolhairtás elsődleges eljárása minden esetben a permetezés, amelynek során egy finom porlasztású permetező gép segítségével juttatjuk ki a bekevert rovarirtó hatású munkaoldatot. A felhasznált munkaoldat vizes bázisú, ami azt jelenti, hogy a rovarirtó koncentrátumok előírt higításához minden esetben csapvizet használunk. Ez az eljárás biztosítja, hogy a kijuttatott rovarirtószernek nincs anyagkárosító hatása, így a kezelt felületeken nem okoz maradandó elváltozásokat. A víz elpárolgásával kizárólag a korábban bekevert anyag marad a felületeken. Fontos, hogy a felületek teljes száradásáig (jellemzően a kezelés után 2 óráig) a kezelt területre csak a szakember léphet be! A permetezés legfontosabb előnye, hogy segítségével célzottan kezeljük azokat a felületeken, amelyek a hatékony bolhairtáshoz elengedhetetlenek. Ennek megfelelően irtószerrel kezeljük a bolhák jellemzőbb búvóhelyeit, ami lényegében a padlózat és a fertőzött helyiség bútorainak, berendezési tárgyainak irtószeres permetezését jelenti 1 méteres magasságig.

Bizonyos esetekben (pl. zsúfolt lakásoknál, ahol nehezen hozzáférhetőek a felületek) kiegészítésként úgynevezett légtérkezelő eljárások alkalmazása is szóba kerül. A szakemberink által használt ködképzés célja a permetezéssel kialakított méregmező hatékonyságának fokozása, amit azáltal érünk el, hogy a légtérbe porlasztott rendkívül apró és nagy kezdősebességgel rendelkező folyadékcseppek olyan helyekre is eljutnak, ahova permetezéssel irtószert nem tudtunk juttatni. Tekintve, hogy az ilyen módon kijutatott folyadékcseppeknek hosszabb idő szükséges ahhoz, hogy a felületekre kiülepedjenek, a kezelés után hosszabb várakozási idővel (jellemzően 4-6 órával) kell számolniuk a megrendelőknek. Ennek mértéke minden egyes készítmény engedélyokiratában van rögzítve, így függ attól, hogy mit használt a szakember a helyszínen.

Mit kell tudni a garanciavállalásról?

Általánosan elterjedt gyakorlat, hogy egy szakember az általa elvégzett munkára garanciát vállal. A garanciavállalás lényege, hogy a szakember szavatolja az általa elvégzett munka minőségét és megbízhatóságát. Ahhoz azonban, hogy a garanciavállalás valóban a szakmunka minőségét szavatolja, meg kell határozni a garanciavállalás feltételeit. Nincs ez másképpen a bolhairtás esetében sem.

Egy lakóingatlannál az egyetlen ésszerű cél a teljes bolhamentesség. Ennek elérése azonban számos tényezőtől függ, amelynek csupán egy része kapcsolódik a szakszerűen elvégzett bolhairtáshoz. A kívánt cél eléréséhez ugyanis nem elegendő a megfelelően kijuttatott hatékony irtószer!

Ahhoz, hogy az ingatlan ismét mentes legyen a bolháktól az alábbi feltételek maradéktalan teljesülése szükséges:

 1. A kezelés előtt megfelelően elő kell készíteni a kezelendő területet;
 2. A kezelés után időt kell hagyni a kijuttatott irtószernek az ölőhatás kifejtésére;
 3. Meg kell akadályozni az ingatlan újra fertőződését!

Amennyiben a fenti három feltétel teljesül, a siker biztosan garantált.

A fentieket figyelembe véve az bolhafertőzés teljes felszámolásához normál körülmények esetén másfél hónap (körülbelül 6 hét) szükséges. Ezen időszak alatt a kezelt felületeket nem érheti víz és a kezelt területen élőknek gondoskodni kell a kialakított méregmező megőrzéséről. Egy viszonylag kezdeti bolhafertőzés megszüntetéséhez a fenti előírások gondos betartása mellett egyetlen kezelés is elegendő lehet. Tekintve azonban, hogy a szakszerűen kialakított méregmező megóvására munkatársainknak nincs hatása, cégünk kizárólag az általuk elvégzett második, ismétlő kezelés elvégzése után vállal három hónap munkagaranciát és kizárólag abban az esetben, ha erre a második kezelésre az első kezelést követő 2-4 héten belül (tehát a petéből az első kezelést követően kikelők bolha egyedek bábozódását megelőzően) kerül sor.

Íme 8 ok, amiért érdemes minket választania:

 1. Legmagasabb szakmai ismeretek,
 2. Legújabb technológia és eszközpark,
 3. Biztonságos, kizárólag szakhatósági engedéllyel rendelkező professzionális irtószerek alkalmazása;
 4. Barátságos és segítőkész szakemberek;
 5. Kiérkezés felirat nélküli autóval, civil ruhában, kiemelkedő diszkréció mellett;
 6. MSZ EN ISO 9001:2009 és MSZ EN ISO 14001:2005 szabványok szerinti minőség- és környezetirányítási rendszer alapján végzett tevékenység;
 7. Gyors és hatékony munkavégzés;
 8. 3 hónap munkagarancia*

*A részletekért keressen minket bizalommal!

KERESSEN MINKET, VAGY KÉRJEN VISSZAHÍVÁST!

Amennyiben visszahívást szeretne kérni, az alábbi táblázatot hiánytalanul kitöltve küldje el részünkre és mi 24 órán belül felvesszük önnel a kapcsolatot a megadott telefonszámán. Csak akkor tudja elküldeni az adatokat, ha minden mezőt kitöltött valamint kiválasztott egy szolgáltatást.