Csótányirtás

Kedves érdeklődő! Tisztelt leendő ügyfelünk!

A lakóépületekben a közegészségügyi kártevők közül leggyakrabban a csótányok okoznak problémát. Megjelenésükkel többekből váltanak ki undort és viszolygást, illetve egyesekből heves indulatokat és felháborodást. Ráadásul egy csótány a lehető legszennyezettebb helyeken is megfordulhat miközben táplálék után kutat, és ezt követően bejutva a lakásokba megmászhatja és beszennyezheti az élelmiszereinket és bútorainkat.

Az élelmiszerláncban, az egészségügyi ellátásban, a vendéglátásban és a szállásszolgáltatásban működő vállalkozások számára szintén kiemelt fontossággal bír a hatékony csótányirtás és a védekezés egyéb módozatai, hiszen egy csótány megjelenése az adott vállalkozás jó hírét rontja és ennek eredményeképpen akár bevételkiesést is eredményezhet.

Minden érintetnek érdekében áll tehát a lehető leghamarabb megszabadulni ezektől a nem kívánt rovaroktól, továbbá az otthoni és a munkahelyi területek rendszeres irtószeres kezelésével elejét venni a csótányok ismételt megjelenésének és elszaporodásának. Emiatt rendkívül fontos, hogy a csótányirtás minél gyorsabban és hatékonyabban kerüljön elvégzésre, amihez elengedhetetlen a megfelelő szakértelem és a professzionális irtószerek alkalmazása. Cégünk ennek biztosításában szeretne a segítségére lenni. Ahhoz azonban, hogy szakembereink a lehető legjobb eredményt érjék el, az önök együttműködése is elengedhetetlen. Éppen ezért fontos megismernie, hogy a megrendelt csótányirtás milyen előkészületeket illetve utómunkálatokat igényel az ön részéről. Ehhez kívánunk segítséget nyújtani a legfontosabb teendők és ismeretek alábbi összesítésével.

Amennyiben szeretne megszabadulni a kártevőktől, keressen minket elérhetőségeinken és foglaljon már ma időpontot magának!

Mit kell tennie akkor, ha csótányirtást rendelt szakembereinktől?

A hatékony csótányirtás egyik legfontosabb előfeltétele, hogy a fertőzött területen (például konyhában, vizesblokkokban) a felületek könnyen hozzáférhetőek legyenek. Ennek megfelelően a megrendelőnek kell gondoskodnia az alábbiak teljesüléséről!

 • Lakások és irodák esetében kiemelten fontos, hogy még a szakember kiérkezése előtt rakjon rendet a konyhában, a fürdőszobában és a mellékhelyiségekben, tegye szabaddá a falszegélyeket, továbbá a hűtőszekrény, a mosogatógép, a mosógép, a tűzhely és háztartási hulladéktároló (a “szemetes”) közvetlen környékét!
 • Raktárak, egyéb céges telephelyek csótányirtása esetén a szakember kiérkezése előtt tegye szabaddá a falszegélyeket, a vízvételi pontok és a kommunális hulladéktárolók közvetlen környékét!
 • A szabaddá váló padlófelületekről minden esetben még a szakember kiérkezése előtt távolítsa el a szennyeződéseket!
 • Konyha csótányirtása esetén a szakember kiérkezése előtt tegye szabaddá a vízszintes munkavégző felületeket, a polcokat és a konyhai szekrények belső tereit, továbbá ne hagyjon elöl evőeszközöket, edényeket, bontatlan élelmiszert illetve élelmiszer alapanyagokat!
 • Nagyobb intézmények illetve épületek csótányirtása esetén gondoskodjon arról, hogy a kezelendő területen valamennyi helyiség ajtaja nyitva legyen és ezáltal kezelhetővé váljon!
 • Amennyiben a fenti előkészületek gondot okoznak önnek, jelezze ezt szakembereinknek és mi segítünk a megfelelő előkészületek elvégzésében.

Mit kell tennie a csótányirtás elvégzése után?

 • Amennyiben a szakember döntése alapján ködképzésre vagy füstképzésre került sor, a kezelés befejezését követően a munkalapon jelzett ideig (általában 4-6 órán keresztül) a kezelt területre belépni szigorúan tilos!
 • Permetezéssel illetve légtérkezeléssel végzett csótányirtás után a kezelt helyiségeket ki kell szellőztetni, lehetőleg kereszthuzattal. A szellőztetés ideje minimum 30 perc. A kezelt területet kizárólag a szellőztetést követően lehet ismét birtokba venni!
 • Amennyiben feltételezhető, hogy valamely élelmiszergyógyszer a kezelés során irtószerrel szennyeződött, azonnal ki kell dobni, ezek fogyasztása, ill. további élelmiszer célú felhasználása szigorúan tilos!
 • Permetezéssel illetve légtérkezeléssel végzett csótányirtás esetén a kezelt területen található étkezőasztalok valamint az élelmiszerekkel bármilyen módon érintkezésbe kerülő egyéb bútorok (például konyhapult, konyhaszekrény) vízszintes felületeiről az oda került irtószert el kell távolítania (például a vízszintes felületek vizes textíliával történő áttörlésével)!
 • Permetezéssel illetve légtérkezeléssel végzett csótányirtás esetén a kezelt területen maradt evőeszközök, étkészletek és konyhai edények felületeit a kezelés után alaposan meg kell tisztítani (például folyóvizes lemosással)!
 • A csótányirtás követő két hónapban a falszegélyekre illetve a falakra, valamint a bútorok oldalfelületeire és illesztékeibe juttatott irtószert a kezelt felületeken kell tartani. Ennek megfelelően nem szabad a falakat átfesteni, továbbá a kezelt bútorok függőleges felületeit vízzel, gőzzel, tisztítószerekkel letakarítani. Ebben az időszakban tilos új/használt bútorokat bevinni a kezelt területre.
 • A csótányirtást követő két hónapban egy-egy csótány észlelése még teljesen elfogadható jelenség, mivel a felületekre kijuttatott irtószer nem pusztít el minden rovart azonnal, a folyamat időigényes, így türelem szükséges a várt eredmény eléréséhez. A jelenleg engedélyezett irtószerek a csótányok petetokjait (kokonjait) nem inaktiválják hatékonyan, emiatt a kezelést követően számíthatunk frissen kelt példányok megjelenésére is.
 • A legtöbb esetben a csótányfertőzés teljes felszámolásához ismétlő kezelést kell végezni, amelyre az első kezelést követő 4-6 héten belül szükséges sort keríteni.

Hogyan akadályozhatja meg az ingatlan csótányfertőződését?

A csótány számára sokféle szerves anyag megfelel táplálékként, emiatt az ember lakókörnyezete ideális életteret jelent számára. Az élelmiszerláncban tevékenykedő vállalkozások számára különösen nagy kockázatot jelent a csótányok megjelenése, hiszen az élelmiszerek előállítása, tárolása, szállítása és forgalmazása során olyan táplálékbőséggel találják szembe magukat ezek a rovarok, ami mindenképpen kedvez a számukra. Az épületekbe bejutva viszonylag könnyen és gyorsan képesek megtelepedni és elszaporodni, ami ellen a leghatékonyabb védelmet a megelőzés adja. Bizonyos esetekben a megelőzés részeként kerülnek alkalmazásra a legkülönfélébb csótányirtó késztmények, de amennyiben ezzel együtt nem helyeznek kellő figyelmet a csótányok bejutásának megakadályozására is, a csótányirtás bosszantó szélmalomharccá alakulhat.

Éppen emiatt összeszedtük azokat a legfontosabb teendőket, amelynek maradéktalan betartásával megakadályozhatja a csótányok bejutását,  megtelepedését és elszaporodását az otthonában és a munkahelyén.

 • Ne engedjen be az otthonába vagy a munkahelyére ellenőrízetlenül raklapokat, kartonokat, valamint nagyobb kiszerelésű élelmiszert!
 • Szüntesse meg a padlózat és a fal hézagjait és repedéseit, valamint használjon ezek burkolására hézagmentes anyagokat (pl. műgyanta)!
 • Amennyiben olyan épületben van a lakása vagy a munkahelye, amiben régóta fennálló csótányfertőzést tapasztal, de nem áll módjában a teljes épületben elvégeztetni a szükséges csótányirtást, mindenképpen javasolt a csótányok tipikus bejutási lehetőségeinek fizikai zárása. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy le kell szigetelni az elektromos- és csővezetékek valamennyi faláttörési pontját, megfelelő sűrűségű hálóval kell zárni a szellőzőket, és gondoskodni kell a strangok szervíznyílásának megfelelő illeszkedéséről és hézagmentes záródásáról, amivel hatékonyan megelőzheti a kezelt terület újrafertőződését.
 • Tartson rendet és tisztaságot az otthonában és a munkahelyén, különösképpen a kommunális hulladéktároló (a “szemetes”), a tűzhely (pl. gáztűzhely, elektromos főzőlap), a hűtőszekrény, a mosógép és a mosogatógép közvetlen környékén!
 • Takarítsa le a felületekre kifreccsenő élelmiszereket és élelmiszeralapanyagokat, valamint rendszeres időközönként takarítsa le a padlózat, a falak és a bútorok felületeit, különös tekintettel az olyan nehezen hozzáférhető helyekre, mint a lábakon álló szekrények alatti padlófelületek, a hűtőszekrény vagy éppen a gáztűzhely mögötti területek!
 • Bizonyos időközönként ellenőrízze/ellenőríztesse a lakása illetve a munkahelye lefolyóit, valamint padlóösszefolyóit és szükség esetén végezze/végeztesse el ezek tisztítását! Számos esetben ugyanis a csatorna falára felrakodott szennyeződések illetve az ennek eredményeképpen kialakuló dugulások állnak az ismételten kialakuló csótányfertőzések hátterében, aminek a megszüntetésével számos esetben a probléma is egy csapásra megoldódik.
 • Amennyiben csótányt vagy csótányra utaló nyomot talált, azonnal hívjon szakembert a fertőzés felszámolásához!

Amennyiben bizonytalan vagy kérdése van, keressen minket elérhetőségeinken! Készséggel állunk rendelkezésére!

Milyen módszerekkel dolgoznak a csótányirtás során a szakemberek?

A csótányirtás során több különböző technológiát alkalmaznak a szakemberek, amelyekről a következőkben olvashat röviden. Érdemes azonban szem előtt tartania, hogy egyik technológia sem jelent mindenható csodaszert a csótányprobléma megszüntetésében. A hatékony csótányirtáshoz elengedhetetlen ugyanis a szakértelem, ami nélkül a leghatékonyabb eszköz sem ér fabatkát sem. Érdemes tehát szakemberre bíznia a döntést, hiszen az egyes technológiák előnyeit és hátrányait mérlegelve ő képes kiválasztani az ön számára legelőnyösebb megoldást.

Csótányirtás gélezéssel

Számos csótányirtó gél kapható ma már a piacon, többféle hatóanyaggal, amelyek kivétel nélkül gyomorméregként fejtik ki a hatásukat. Ennek megfelelően a gélek a csótányok számára mindenképpen elfogyasztásra ösztönző, könnyen megtalálható formulációkban kerülnek forgalomba. A gélek hatását a csótányok kannibalisztikus viselkedése fokozza, ugyanis a beteg, sérült, elpusztult társaikat elfogyasztva másodlagos, harmadlagos, negyedleges stb. mérgezések alakulnak ki. A kihelyezett gél az ember számára lényegében szagtalan, általában barna vagy fehér színű, és kizárólag a csótányokra ártalmas. Használata nem igényel különösebb előkészületet, így közkedvelt módja a csótányirtásnak. Alkalmazása során kb. 3-6 mm átmérőjű gélpöttyöket helyeznek el a szakemberek jellemzően a vizes helyiségekben (így a konyhában, a fürdőben, a WC helyiségben, vagy például a mosókonyhában).

Fontos megemlíteni, hogy a csótányirtó gél csak akkor képes elérni a kívánt ölőhatást, ha a csótány megtalálja és fogyaszt belőle.

Ennek megfelelően például számos társasházi lakás ajtókeretein vagy szaniterein az évek során végzett rendszeres csótányirtás eredményeképpen kialakuló összefüggő gélpöttyök sokasága azon kívül, hogy nem jelent túl esztétikus látványt, még csak hatékony védelmet sem nyújt a csótányok ellen. Ráadásul a frissen kihelyezett gél vonzó tulajdonsága olyankor is érvényesül, amikor azt a legkevésbé sem kívánná az ember. Ezen kívül a gélezés egy valamiben biztosan alul marad a hagyományos irtószeres permetezésel szemben, méghozzá abban, hogy a géleknek nincs semmilyen távoltartó hatása.

Csótányirtás permetezéssel

A csótányirtás “hagyományos” és napjainkban is jól bevált módszere az irtószeres permetezés, ami egy finom porlasztású permetezőgép segítségével, általában valamilyen vizes alapú munkaoldat felhasználásával valósul meg. A kijuttatott irtószerek érintőméregként hatnak és a kezelt felületekkel érintkező ízeltlábúakat pusztítják el jellemzően rövid időn (néhány napon) belül. Leggyakrabban úgynevezett sávpermetezést végeznek a szakemberek, melynek során a falszegélyek, küszöbök, rések környékének a kezelése történik meg egy kb. 10-20 cm széles területet érintve. Ennek megfelelően ez a típusú csótányirtás mindenképpen előkészületet igényel a megrendelő részéről, hiszen a kezelés előtt a falszegélyeket szabaddá kell tenni elsősorban a vizes helyiségekben és azok környékén.

Fontos megjegyezni, hogy az ilyen módon kijuttatott irtószerek nagy része rendelkezik úgynevezett repellens, azaz távoltartó hatással, ugyanakkor ez a gyakorlatban nem azt jelenti, hogy a permetezéssel kialakított méregmező fizikai gátját képezi a csótányok kívülről történő bejutásának.

A hatékony csótányirtás alapfeltétele minden esetben az épületen belül megtelepedő csótánypopulációk (úgynevezett fertőzési gócpontok) teljes felszámolása.

Enélkül az egyetlen biztos védelmet a csótányok bejutási helyeinek fizikai zárása adja. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy le kell szigetelni az elektromos- és csővezetékek valamennyi faláttörési pontját, megfelelő sűrűségű hálóval kell zárni a szellőzőket, és gondoskodni kell a strangok szervíznyílásának megfelelő illeszkedéséről és hézagmentes záródásáról. Mindezzel megelőzheti a kezelt terület újrafertőződését.

Kombinált módszerek és légtérkezelés

Az esetek egy részében a fenti két módszer kombinált alkalmazása hozza a lehető leghatékonyabb és leggyorsabb eredményt, amihez mindenképpen szakértelem szükséges, enélkül ugyanis a kétféle technológia egyidejű alkalmazása inkább csökkenti a külön-külön elvárt hatást.

Komoly fertőzöttség esetén úgynevezett légtérkezeléses eljárások (ködképzés, füstképzés) is szóba kerülhetnek, amelyek legfőbb előnye, hogy olyan helyekre is kijuttatható a megfelelő vegyszer, ahova hagyományos módon, permetezéssel nem lehetséges.

Itt is elmondható azonban, ami korábban is, hogy az egyes technológiák alkalmazhatóságának eldöntésében szakmai szempontok (például a fertőzöttség mértéke, a terület kezelhetősége) játsszák a legfontosabb szerepet, így az Ön számára legmegfelelőbb módszer kiválasztását bízza inkább a szakemberre.

Amennyiben bizonytalan vagy kérdése van, keressen minket elérhetőségeinken! Készséggel állunk rendelkezésére!

Mit kell tudni a garanciavállalásról?

Általánosan elterjedt gyakorlat, hogy egy szakember az általa elvégzett munkára garanciát vállal. A garanciavállalás lényege, hogy a szakember szavatolja az általa elvégzett munka minőségét és megbízhatóságát. Ahhoz azonban, hogy a garanciavállalás valóban a szakmunka minőségét szavatolja, meg kell határozni a garanciavállalás feltételeit. Nincs ez másképpen a csótányirtás esetében sem.

Minden megrendelő részéről jogosan elvárt cél a teljes csótánymentesség. Ennek elérése azonban számos tényezőtől függ, amelynek csupán egy része kapcsolódik a szakszerűen elvégzett csótányirtáshoz. A kívánt cél eléréséhez ugyanis nem elegendő a szakszerűn kijuttatott hatékony irtószer!

Ahhoz, hogy a kezelt terület ismét mentes legyen a csótányoktól az alábbi feltételek maradéktalan teljesülése szükséges:

 1. A kezelés előtt megfelelően elő kell készíteni a kezelendő területet;
 2. A kezelés után időt kell hagyni a kijuttatott irtószernek az ölőhatás kifejtésére;
 3. Meg kell akadályozni az ingatlan újra fertőződését!

Amennyiben a fenti három feltétel teljesül, a siker biztosan garantált.

A fentieket figyelembe véve a csótányfertőzés teljes felszámolásához normál körülmények esetén két hónap (körülbelül 8 hét) szükséges. Ezen időszak alatt a kezelt felületeket nem érheti víz és a kezelt területen élőknek gondoskodni kell a kialakított méregmező megőrzéséről. Egy viszonylag kezdeti csótányfertőzés megszüntetéséhez a fenti előírások gondos betartása mellett egyetlen kezelés is elegendő lehet. Tekintve azonban, hogy a szakszerűen kialakított méregmező megóvására munkatársainknak nincs hatása, cégünk kizárólag az általuk elvégzett második, ismétlő kezelés elvégzése után vállal három hónap munkagaranciát és kizárólag abban az esetben, ha erre a második kezelésre az első kezelést követő 4-6 héten belül kerül sor, amikor a korábban elhelyezett kokonokból kikelők fiatal egyedek irtása hatékonyan elvégezhető.

Íme 8 ok, amiért érdemes minket választania:

 1. Legmagasabb szakmai ismeretek,
 2. Legújabb technológia és eszközpark,
 3. Biztonságos, kizárólag szakhatósági engedéllyel rendelkező professzionális irtószerek alkalmazása;
 4. Barátságos és segítőkész szakemberek;
 5. Kiérkezés felirat nélküli autóval, civil ruhában, kiemelkedő diszkréció mellett;
 6. MSZ EN ISO 9001:2009 és MSZ EN ISO 14001:2005 szabványok szerinti minőség- és környezetirányítási rendszer alapján végzett tevékenység;
 7. Gyors és hatékony munkavégzés;
 8. 3 hónap munkagarancia*

*A részletekért keressen minket bizalommal!

KERESSEN MINKET, VAGY KÉRJEN VISSZAHÍVÁST!

Amennyiben visszahívást szeretne kérni, az alábbi táblázatot hiánytalanul kitöltve küldje el részünkre és mi 24 órán belül felvesszük önnel a kapcsolatot a megadott telefonszámán. Csak akkor tudja elküldeni az adatokat, ha minden mezőt kitöltött valamint kiválasztott egy szolgáltatást.