Darázsirtás

Kedves érdeklődő! Tisztelt leendő ügyfelünk!

Az emberek lakókörnyezetében és otthonában a leggyakrabban a társas darazsak okoznak kellemetlenségeket. Irtásuk leghatékonyabb módja az általuk készített darázsfészek célzott irtószeres kezelése. Ehhez azonban elengedhetetlen a darázsfészek pontos elhelyezkedésének ismerete. A darázsfészek elhelyezkedése ott a legvalószínűbb, ahol jellemzően jóval gyakrabban látni nagy mennyiségben darazsakat. Úgynevezett rejtett fészek (tehát kívülről nem látható darázsfészek) esetében azok az apró rések (az úgynevezet röpnyílások) lehetnek árulkodóak, ahol a darazsak jól láthatóan ki-be mászkálnak. Amennyiben ismeri a darázsfészek illetve a röpnyílás elhelyezkedését, darázsirtás szolgáltatásunk megrendelése esetén a következő 2 kérdésre szükséges válaszolnia:

 1. Kívülről látható vagy kívülről nem látható, úgynevezett rejtett darázsfészek irtásában kéri a segítségünket?
 2. Milyen magasan található a darázsfészek illetve rejtett fészek esetében a röpnyílás (azaz szükséges-e létra a munkavégzéshez)?

Amennyiben nem ismeri vagy nem biztos a fészek elhelyezkedésében, munkatársaink készséggel állnak rendelkezésére egy helyszíni felmérés keretében. Mivel a helyszíni felméréshez többletidő szükséges, ezt az igényét mindenképpen előre jelezze. Akár darázsirtást, akár helyszíni felmérést szeretne rendelni, állunk szíves rendelkezésére elérhetőségeinken!

Mit kell tennie akkor, ha darázsirtást rendelt szakembereinktől?

 • A legfontosabb teendője türelmesen megvárni a kiérkező szakembert!
 • Amennyiben a darazsak bejutottak a lakóterébe, haladéktalanul el kell azt hagynia!

Mit ne tegyen akkor, ha darázsirtást rendelt szakembereinktől?

 • Ne próbálja meg kiirtani a darazsakat házi módszerekkel illetve a boltokban kapható szabadforgalmú irtószerekkel!
 • Ne próbálja meg elzárni a darazsak által használt természetes röpnyilásokat!

Mit kell tennie a darázsirtás elvégzése után?

 • Permetezéssel vagy porozással végzett darázsirtás esetén a kezelt területet a darazsak aktivitásának megszűnése után lehet ismét használatba venni!

Napközben végzett darázsirtás esetén a kezelés napján élő darazsak egyre csökkenő jelenlétére lehet számítani a kezelt fészek körül, ami jellemzően másnapra teljesen megszűnik;

Napkelte előtt illetve napnyugta után végzett darázsirtás esetén a darázsfészek kezelését követően a darazsak aktivitása a kezelt fészek körül 1-2 órán belül megszűnik.

 • Légtérkezeléssel végzett darázsirtás esetén a kezelt területet a munkalapon jelzett ideig (jellemzően 4-6 óráig) zárva kell tartani, a kezelt területre a várakozási idő alatt kizárólag a kezelést végző szakember mehet be! A várakozási idő letelte után minimum fél órás szellőztetés szükséges lehetőleg kereszthuzattal! A kielégítő szellőztetést követően ismét használatba vehető a kezelt terület.

Hogyan tarthatja távol a darazsakat?

A darazsak távoltartásának egyik leghatékonyabb módja kedvelt fészekhelyeik fizikai zárása. A darazsak fészkeivel leggyakrabban

 • a tetőcserepek alatt,
 • a ház illetve a tető szigetelésében,
 • az ereszdeszkák mögött,
 • villanyóraszekrényekben,
 • dilatációs hézagokban és
 • egyéb szerkezeti elemek mögötti, nehezen hozzáférhető helyeken találkozhatunk.

Ezek egy részének mechanikus zárásával, tömítésével megakadályozható, hogy az áttelelő “darázskirálynők” beköltözzenek és fészket építsenek az otthonunkba.

A megelőzés másik módját tavasszal, a téli álmukból ébredő nőstény egyedek (a leendő “királynők”) darázscsapdákkal történő elfogása jelenti. A darazsak csapdázása történhet elektromos és csalétket tartalmazó mechanikus csapdák alkalmazásával, melynek kiválasztásában és telepítésében is készséggel állunk rendelkezésére.

A társas darazsak minden évben tavasszal új fészek építésébe kezdenek. Amennyiben időben megtörténik a jellemző fészekhelyek irtószeres kezelése, a királynő még azelőtt elpusztítható, mielőtt a fészek kiépülne.

Erkélyek illetve nyitott teraszok esetében például megfelelő finomságú rovarháló segítségével könnyedén távol tarthatók a darazsak is. Amennyiben szeretné a darazsak távoltartásában munkatársaink segítségét igénybe venni, egy helyszíni felméréssel egybekötött szaktanácsadás keretében tudja átbeszélni szakembereinkkel a lehetőségeket.

Amennyiben bizonytalan vagy kérdése van, keressen minket elérhetőségeinken! Készséggel állunk rendelkezésére!

Milyen módszerekkel dolgoznak a darázsirtás során a szakemberek?

A darázsirtás során több különböző technológiát alkalmaznak a szakemberek, a probléma jellegétől illetve a darázsfészek elhelyezkedésétől függően.

Darázsirtás permetezéssel

Számos professzionális rovarirtó készítmény áll a szakemberek rendelkezésére, amelyek megfelelő higítást követően permetezhető formában használhatóak fel a darázsirtás során. Legfőbb előnyük, hogy megfelelő permetezőgép segítségével célzottan juttathatók ki a kezelendő felületekre és nem hagynak maradandó nyomot. A szakemberek számára forgalmazott koncentrátumok hígitásához elegendő a csapvíz is, ami a kezelt felületekről minden további probléma nélkül elpárolog. A kijuttatott irtószerek hosszú ideig (jellemzően hetekig vagy akár hónapokig) képesek megőrízni előnyös tulajdonságaikat, ami készítménytől függően a rovarölő hatás mellett repellens, azaz távoltartó hatás is lehet. Darázsirtást permetezéssel olyankor célszerű végezni, amikor a darázsfészek könnyen hozzáférhető helyen található vagy amikor nagyobb felületre szeretné a szakember az adott darázsirtó készítményt felhordani akár távoltartás, akár darázsirtás céljából. Számos esetben a permetezés kiegészítő módszere a rejtett darázsfészek irtásának, amelynek során a röpnyílások körüli felületek kezelését végzik el a szakemberek.

Darázsirtás porozással

Darázsirtást porozással jellemzően a rejtett darázsfészkek kezelése során alkalmaznak a szakembrek annak érdekében, hogy a munkavégzés bontás nélkül is hatékony legyen. Ilyenkor nagynyomású porozógéppel történik a darázsirtás. A megközelítőleg 3 bar üzemi nyomású berendezés a rovarirtó port a röpnyíláson keresztül egészen a fészek belsejéig juttatja, ezáltal pusztítva el a fészekben tartózkodó darazsakat. A bejuttatott irtószer hosszú hatástartósságú, így a később visszatérő illetve a bábból kikelő egyedeket is hatékonyan elpusztítja. A lekezelt fészek fizikai eltávolítása ilyen esetekben teljesen szükségtelen; a fészek alapanyagát adó darázspapír rövid időn belül magától elbomlik.

Darázsirtás légtérkezeléssel

A kártevőirtásban alkalmazott légtérkezelő eljárásoknak, a füstképzésnek és a ködképzésnek a darázsirtásban is fontos szerep jut, méghozzá a nagyobb légterű padlásterek, raktárak és garázsok költséghatékony és egyidejű kezelésében. Ezeken a helyeken ugyanis akár több kisebb-nagyobb darázsfészek is kiépülhet, amelyek egyenként történő megkeresése és irtószeres kezelése nagyobb alaposságot és több munkaórát jelent. A ködképzés során egy nagy teljesítményű berendezéssel az előre elkészített munkaoldatot rendkívül kicsi cseppméretre porlasztjuk ki a légtérbe, ami nagy kezdősebességének köszönhetően hosszabb ideig lebeg a levegőben, mielőtt kiülepedne a felületeken, így az irtószer gyakorlatilag mindenhova eljut a kezelt légtéren belül. Ezzel az eljárással az adott légtérben található valamennyi darázsfészek egyidejűleg kezelhető anélkül, hogy azok pontos elhelyezkedése ismert lenne.

Amennyiben bizonytalan vagy kérdése van, keressen minket elérhetőségeinken! Készséggel állunk rendelkezésére!

Mit kell tudni a garanciavállalásról?

Általánosan elterjedt gyakorlat, hogy egy szakember az általa elvégzett munkára garanciát vállal. A garanciavállalás lényege, hogy a szakember szavatolja az általa elvégzett munka minőségét és megbízhatóságát. Ahhoz azonban, hogy a garanciavállalás valóban a szakmunka minőségét szavatolja, meg kell határozni a garanciavállalás feltételeit. Nincs ez másképpen a darázsirtás esetében sem.

A darazsak által gyakran látogatott területek irtószeres kezelésével csupán az itt megjelenő darazsak egyedszáma csökkenthető hatékonyan. Kertvárosias környezetben valamint erdők, ligetek, mezők szomszédságában a darazsak időnkénti megjelenése elkerülhetetlen, főleg meleg nyári nappalokon. Ennek megfelelően teljes darázsmentességet egy ilyen területen a leggondosabb irtószeres kezeléssel sem tudunk garantálni.

Ismert elhelyezkedésű darázsfészek kezeléseinkre 6 hónap munkagaranciát vállalunk! Ennek megfelelően biztosítjuk, hogy a kezelt területen az adott szezonban ismételten kiépülő darázsfészkeket térítésmentesen kezeljük. Garanciális darázsirtás esetén csupán a helyszíni kiszállás díját szükséges készpénzben téríteni a helyszínen fizetve. Garanciális igény ugyanakkor kizárólag a korábban lekezelt helyen érvényesíthető; így például amennyiben munkatársunk az ereszdeszka mögötti darázsfészket kezelte, garanciális igényt nem érvényesíthet a tetőcserepek alatti darázsfészek esetében. Ezek kezelése nem minősül garanciális munkának, ennek megfelelően az ilyenkor elvégzett darázsirtás is térítésköteles.

Amennyiben darázsirtást szeretne rendelni, keressen minket elérhetőségeinken! Készséggel állunk rendelkezésére!

Íme 8 ok, amiért érdemes minket választania:

 1. Legmagasabb szakmai ismeretek,
 2. Legújabb technológia és eszközpark,
 3. Biztonságos, kizárólag szakhatósági engedéllyel rendelkező professzionális irtószerek alkalmazása;
 4. Barátságos és segítőkész szakemberek;
 5. Kiérkezés felirat nélküli autóval, civil ruhában, kiemelkedő diszkréció mellett;
 6. MSZ EN ISO 9001:2009 és MSZ EN ISO 14001:2005 szabványok szerinti minőség- és környezetirányítási rendszer alapján végzett tevékenység;
 7. Gyors és hatékony munkavégzés;
 8. 6 hónap munkagarancia*

*A részletekért keressen minket bizalommal!

KERESSEN MINKET, VAGY KÉRJEN VISSZAHÍVÁST!

Amennyiben visszahívást szeretne kérni, az alábbi táblázatot hiánytalanul kitöltve küldje el részünkre és mi 24 órán belül felvesszük önnel a kapcsolatot a megadott telefonszámán. Csak akkor tudja elküldeni az adatokat, ha minden mezőt kitöltött valamint kiválasztott egy szolgáltatást.