HACCP szerinti kártevőirtás

Kedves érdeklődő! Tisztelt leendő ügyfelünk!

Amennyiben élelmiszerek előállításával, tárolásával, szállításával és/vagy árusításával foglalkozik, nyilván nem ismeretlen az ön számára sem a HACCP szerepe és jelentősége. Ha azonban még csak most indította el vállalkozását, nagy valószínűséggel nem olyan régen találkozott először ezzel a meglehetősen furcsán csengő kifejezéssel. Talán már utána is olvasott a témának, így tudja jól, hogy egy mozaikszóval áll szemben, ami az élelmiszerláncban tevékenykedő vállalkozások működtetése és különös tekintettel az élelmiszerbiztonság szempontjából bír kiemelt jelentőséggel. A kifejezés tulajdonképpen az élelmiszerek biztonságát garantáló tevékenységek rendszerének angol elnevezéséből származik. A Hazard Analysis and Critical Control Points, magyarra fordítva a veszélyelemzés és a kritikus szabályozási pontok meghatározása azt a célt szolgálja, hogy segítségével a termelőtől az étkezőasztalig élelmiszereink ne jelenthessenek veszélyt a felhasználókra. A HACCP-rendszer a fő hangsúlyt a megelőzésre helyezi, aminek egyik fontos elemét a hatékony és megfelelő kártevőirtás jelenti.

Az élelmiszerbiztonság szempontjából tehát kiemelt szerepet kap a kártevők elleni védekezés, ami egyrészt a távoltartásukat, másrészt hatékony irtásukat jelenti. Ennek fontosságát a jogalkotók is belátták, aminek eredményeképpen a kártevők elleni védekezés az élelmiszerláncban tevékenykedő vállalkozások mindegyikének jogszabályi kötelessége is. Az Európai Unió ugyanakkor az élelmiszeripari szakágazatok területén működő vállalkozások számára nem ad részletes jogszabályi előírásokat sem az egészségügyi kártevők elleni védekezés végrehajtására, sem az ehhez felhasznált irtószerek felhasználására vonatkozóan. Az uniós rendeletek az erre vonatkozó kötelezettségeket irányelvként rögzítik, de annak végrehajtását az egyes tagállamokra bízzák.

Hazánkban az ezzel kapcsolatos legfontosabb és legismertebb jogszabály az úgynevezett járványügyi rendelet, amelynek 36. § (4) bekezdése kimondja, hogy „az egészségügyi kártevők elleni védekezésről, a költségek fedezéséről, valamint a szükséges rendszabályok és eljárások végrehajtásáról az érintett terület vagy épület tulajdonosa (bérlője, használója, kezelője), illetőleg a gazdálkodó szerv vezetője vagy üzemeltetője (továbbiakban együtt: fenntartója) köteles gondoskodni”. A járványügyi rendelet 4. számú melléklete pedig részletesen szabályozza ezt a kötelezettséget. Ennek megfelelően:

 • az élelmiszerek és italok előállítására, tárolására, szállítására és forgalmazására szolgáló helyeken (üzemekben, üzletekben, raktárakban, stb.) a házi legyek, a csótányok, a rágcsálók és a madarak ellen;
 • a piacokon és a vásárcsarnokokban a házi legyek, a csótányok, a rágcsálók és a madarak ellen;
 • a vendéglátó-ipari és közétkeztetési egységekben a házi legyek, a csótányok, a rágcsálók és a madarak ellen;
 • a mezőgazdasági egységek épületeiben pedig a házi legyek és a rágcsálók ellen szükséges védekezni!

Mit jelent ez a gyakorlatban?

A járványügyi rendelet 4. számú mellékletében az élelmiszeripari szakágazatoknál a házi legyek, a csótányok, a rágcsálók és a madarak elleni védekezésre konkrét előírások vonatkoznak, amelyek a következők:

Házi legyek

A házi legyek elleni szezonális védekezést a következő helyeken kell végrehajtani:

 • élelmiszerek és italok előállítására, tárolására, szállítására és forgalmazására szolgáló helyeken (üzemekben, üzletekben, raktárakban, stb.)
 • piacokon és vásárcsarnokokban,
 • vendéglátóipari és közétkeztetési egységekben.

Ezeken a helyeken a házi legyek elleni védekezést rendszeresen, tervezett program szerint kell végezni, amelynek tartalmaznia kell a megelőzési, az ellenőrzési és az ellenőrzés során rovarfertőzöttnek talált helyeken szükséges irtási feladatokat, továbbá az előre tervezett munkavégzési időpontokat. A felsorolt helyekre vonatkozóan a programot a külön jogszabály szerinti megfelelő szakképesítéssel rendelkező személynek kell elkészítenie és működtetnie.

Csótányok és rágcsálók

A csótányok és a rágcsálók (főleg az egerek és a patkányok) megtelepedésének és elszaporodásának megelőzéséről az alábbi helyeken szükséges gondoskodni:

 • élelmiszerek és italok előállítására, tárolására, szállítására és forgalmazására szolgáló helyeken (üzemekben, üzletekben, raktárakban, stb.)
 • piacokon és vásárcsarnokokban,
 • vendéglátóipari és közétkeztetési egységekben.

A felsorolt helyeken a védekezést rendszeresen, tervezett program szerint kell végezni, amelynek tartalmaznia kell a megelőzési, az ellenőrzési és az ellenőrzés során rovar- és rágcsálófertőzöttnek talált helyeken szükséges irtási feladatokat, továbbá az előre tervezett munkavégzési időpontokat. A felsorolt helyekre vonatkozóan a programot a külön jogszabály szerinti megfelelő szakképesítéssel rendelkező személynek kell elkészítenie és működtetnie.

Madarak

A madarakat (például a galambokat, verebeket) megtelepedésük és elszaporodásuk megelőzése érdekében az alábbi létesítményektől távol kell tartani:

 • élelmiszerek és italok előállítására, tárolására, szállítására és forgalmazására szolgáló helyeken (üzemekben, üzletekben, raktárakban, stb.)
 • piacokon és vásárcsarnokokban,
 • vendéglátóipari és közétkeztetési egységekben.

A jogszabály által megkövetelt tervezett programot minden élelmiszeripari vállalkozásnak el kell készíttetnie és az így elkészült dokumentumban, az úgynevezett HACCP-kézikönyvben foglaltaknak megfelelően kell működtetnie. A HACCP-kézikönyben előírt kártevőirtás számos esetben megfelelő szakismereteket és hozzáállást követel a kivitelezőtől, emiatt érdemes az ilyen jellegű szakmunkát a HACCP-rendszert jól ismerő, felkészült szakvállalkozásra bíznia.

Amennyiben HACCP szerinti kártevőirtást szeretne, tiszteljen meg minket bizalmával és keressen minket elérhetőségeinken!

Íme 8 ok, amiért érdemes minket választania:

 1. Legmagasabb szakmai ismeretek,
 2. Legújabb technológia és eszközpark,
 3. Biztonságos, kizárólag szakhatósági engedéllyel rendelkező professzionális irtószerek és fertőtlenítőszerek alkalmazása;
 4. Barátságos és segítőkész szakemberek;
 5. Kiérkezés felirat nélküli autóval, civil ruhában, kiemelkedő diszkréció mellett;
 6. MSZ EN ISO 9001:2009 és MSZ EN ISO 14001:2005 szabványok szerinti minőség- és környezetirányítási rendszer alapján végzett tevékenység;
 7. Gyors és hatékony munkavégzés;
 8. 3 hónap munkagarancia kártevőirtó szolgáltatásainkra*

*A részletekért keressen minket bizalommal!

KERESSEN MINKET, VAGY KÉRJEN VISSZAHÍVÁST!

Amennyiben visszahívást szeretne kérni, az alábbi táblázatot hiánytalanul kitöltve küldje el részünkre és mi 24 órán belül felvesszük önnel a kapcsolatot a megadott telefonszámán. Csak akkor tudja elküldeni az adatokat, ha minden mezőt kitöltött valamint kiválasztott egy szolgáltatást.