Hangyairtás

Kedves érdeklődő! Tisztelt leendő ügyfelünk!

Nyilván ön is tudja, hogy a hangyák többsége úgynevezett hangyatársadalmakban él. Ennek megfelelően az épületekben megjelenő hangyák többnyire egy-egy hangyakolónia dolgozói, amelyek egyik legfontosabb feladata táplálék gyűjtése a kolónia számára. A hangyatársadalmak élete meglehetősen szervezett, amiben kiemelten fontos szerepe van a kémiai kommunikációnak. A hangyák speciális illatmolekulák segítségével tájékoztatják társaikat például arról, hogy élelemben gazdag területet találtak, továbbá az élelemhez vezető legideálisabb útvonal kijelöléséhez is illatanyagokat használnak. Ennek tulajdonítható az a sokak számára ismert jelenség, amikor a hangyák például egy-egy falszegély mentén hosszú, kígyózó sorokban menetelnek mindkét irányba. A dolgozók jellemzően csak néhány hónapig élnek, de elpusztult társaik pótlásáról a hangyatársadalom mélyén, védett körülmények közözz hosszú évekig élő királynőjük gondoskodik. Éppen emiatt a hatékony hangyairtás hozzáértést és szakmai felkészültséget igényel.

Amennyiben szeretne megszabadulni a kártevőktől, keressen minket elérhetőségeinken és foglaljon már ma időpontot magának!

Mit kell tennie akkor, ha hangyairtást rendelt szakembereinktől?

A hatékony hangyairtás egyik legfontosabb előfeltétele, hogy az érintett területen (például konyhában, étkezőben) a felületek könnyen hozzáférhetőek legyenek. Ennek megfelelően a megrendelőnek kell gondoskodnia az alábbiak teljesüléséről!

 • Lakások és irodák esetében kiemelten fontos, hogy még a szakember kiérkezése előtt rakjon rendet és tegye szabaddá a falszegélyeket, továbbá a hűtőszekrény, a mosogatógép, a mosógép, a tűzhely és háztartási hulladéktároló (a “szemetes”) közvetlen környékét!
 • Raktárak, egyéb céges telephelyek hangyairtása esetén a szakember kiérkezése előtt tegye szabaddá a falszegélyeket, a vízvételi pontok és a kommunális hulladéktárolók közvetlen környékét!
 • A szabaddá váló padlófelületekről minden esetben még a szakember kiérkezése előtt távolítsa el a szennyeződéseket!
 • Konyha hangyairtása esetén a szakember kiérkezése előtt tegye szabaddá a vízszintes munkavégző felületeket, a polcokat és a konyhai szekrények belső tereit, továbbá ne hagyjon elöl evőeszközöket, edényeket, bontatlan élelmiszert illetve élelmiszer alapanyagokat!
 • Nagyobb intézmények illetve épületek hangyairtása esetén gondoskodjon arról, hogy a kezelendő területen valamennyi helyiség ajtaja nyitva legyen és ezáltal kezelhetővé váljon!
 • Amennyiben a fenti előkészületek gondot okoznak önnek, jelezze ezt szakembereinknek és mi segítünk a megfelelő előkészületek elvégzésében.

Mit kell tennie a hangyairtás elvégzése után?

 • Amennyiben a szakember döntése alapján ködképzésre vagy füstképzésre került sor, a kezelés befejezését követően a munkalapon jelzett ideig (általában 4-6 órán keresztül) a kezelt területre belépni szigorúan tilos!
 • Permetezéssel illetve légtérkezeléssel végzett hangyairtás után a kezelt helyiségeket ki kell szellőztetni, lehetőleg kereszthuzattal. A szellőztetés ideje minimum 30 perc. A kezelt területet kizárólag a szellőztetést követően lehet ismét birtokba venni!
 • Amennyiben feltételezhető, hogy valamely élelmiszergyógyszer a kezelés során irtószerrel szennyeződött, azonnal ki kell dobni, ezek fogyasztása, ill. további élelmiszer célú felhasználása szigorúan tilos!
 • Permetezéssel illetve légtérkezeléssel végzett hangyairtás esetén a kezelt területen található étkezőasztalok valamint az élelmiszerekkel bármilyen módon érintkezésbe kerülő egyéb bútorok (például konyhapult, konyhaszekrény) vízszintes felületeiről az oda került irtószert el kell távolítania (például a vízszintes felületek vizes textíliával történő áttörlésével)!
 • Permetezéssel illetve légtérkezeléssel végzett hangyairtás esetén a kezelt területen maradt evőeszközök, étkészletek és konyhai edények felületeit a kezelés után alaposan meg kell tisztítani (például folyóvizes lemosással)!
 • A hangyartás követő két hónapban a falszegélyekre illetve a falakra, valamint a bútorok oldalfelületeire és illesztékeibe juttatott irtószert a kezelt felületeken kell tartani. Ennek megfelelően nem szabad a falakat átfesteni, továbbá a kezelt bútorok függőleges felületeit vízzel, gőzzel, tisztítószerekkel letakarítani. Ebben az időszakban tilos új/használt bútorokat bevinni a kezelt területre.
 • A hangyairtást követő két hétben egy-egy hangya észlelése még teljesen elfogadható jelenség, mivel a felületekre kijuttatott irtószer nem pusztít el minden dolgozót azonnal. Idő szükséges ahhoz is, hogy a kolónia megtanulja elkerülni a kezelt területet, így türelem szükséges a várt eredmény eléréséhez.

Hogyan akadályozhatja meg az ingatlan hangyafertőződését?

A hangyák többségének sokféle szerves anyag megfelel táplálékként, emiatt az ember lakókörnyezete ideális életteret jelent a legtöbb faj számára. Az élelmiszerláncban tevékenykedő vállalkozások esetében különösen nagy kockázatot jelent a hangyák megjelenése, hiszen az élelmiszerek előállítása, tárolása, szállítása és forgalmazása során olyan táplálékbőséggel találják szembe magukat, ami miatt számolnunk kell a hangyák “oda szokásával”. Bizonyos fajok (pl. a trópusi fáraóhangya) kolóniái az épületekbe behurcolva viszonylag könnyen és gyorsan képesek megtelepedni és elszaporodni, ami ellen a leghatékonyabb védelmet a megelőzés adja. Bizonyos esetekben a megelőzés részeként kerülnek alkalmazásra a legkülönfélébb hangyairtó késztmények, de amennyiben ezzel együtt nem helyeznek kellő figyelmet a hangyák bejutásának megakadályozására is, a hangyairtás bosszantó szélmalomharccá alakulhat.

Éppen emiatt összeszedtük azokat a legfontosabb teendőket, amelynek maradéktalan betartásával megakadályozhatja a hangyák bejutását,  megtelepedését és elszaporodását az otthonában és a munkahelyén.

 • Ne engedjen be az otthonába vagy a munkahelyére ellenőrízetlenül raklapokat, kartonokat, valamint nagyobb kiszerelésű élelmiszert!
 • Szüntesse meg a padlózat és a fal hézagjait és repedéseit, valamint használjon ezek burkolására hézagmentes anyagokat (pl. műgyanta)!
 • Amennyiben olyan épületben van a lakása vagy a munkahelye, amiben régóta fennálló hangyafertőzést tapasztal, de nem áll módjában a teljes épületben elvégeztetni a szükséges hangyairtást, mindenképpen javasolt a hangyák tipikus bejutási lehetőségeinek fizikai zárása. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy le kell szigetelni az elektromos- és csővezetékek valamennyi faláttörési pontját, megfelelő sűrűségű hálóval kell zárni a szellőzőket, és gondoskodni kell a strangok szervíznyílásának megfelelő illeszkedéséről és hézagmentes záródásáról, amivel hatékonyan megelőzheti a hangyák bejutását a kezelt területre.
 • Tartson rendet és tisztaságot az otthonában és a munkahelyén, különösképpen a kommunális hulladéktároló (a “szemetes”), a tűzhely (pl. gáztűzhely, elektromos főzőlap), a hűtőszekrény, a mosógép és a mosogatógép közvetlen környékén!
 • Takarítsa le a felületekre kifreccsenő élelmiszereket és élelmiszeralapanyagokat, valamint rendszeres időközönként takarítsa le a padlózat, a falak és a bútorok felületeit, különös tekintettel az olyan nehezen hozzáférhető helyekre, mint a lábakon álló szekrények alatti padlófelületek, a hűtőszekrény vagy éppen a gáztűzhely mögötti területek!
 • Amennyiben hosszú sorokban menetelő hangyákat észlel, azonnal hívjon szakembert a fertőzés felszámolásához!

Amennyiben bizonytalan vagy kérdése van, keressen minket elérhetőségeinken! Készséggel állunk rendelkezésére!

Milyen módszerekkel dolgoznak a hangyairtás során a szakemberek?

A hangyairtás során több különböző technológiát alkalmaznak a szakemberek, amelyekről a következőkben olvashat röviden. Érdemes azonban szem előtt tartania, hogy egyik technológia sem jelent mindenható csodaszert a hangyaprobléma megszüntetésében. A hatékony hangyairtáshoz elengedhetetlen ugyanis a szakértelem, ami nélkül a leghatékonyabb eszköz sem ér fabatkát sem. Érdemes tehát szakemberre bíznia a döntést, hiszen az egyes technológiák előnyeit és hátrányait mérlegelve ő képes kiválasztani az ön számára legelőnyösebb megoldást.

Hangyairtás csalétekállomások kihelyezésével

A kereskedelmi forgalomban kaphatóak szilárd formulációjú hangyairtó csalétkek, amelyeket jellemzően valamilyen csalétekállomásban árusítanak használatra kész kialakításban. Ezeknek a csalétket tartalmazó kicsiny szerelvényeknek a felhasználása nem kötött külön szakképesítéshez, de hatékony felhasználásuk mindenképpen hozzáértést igényel. A hangyairtás házilag elvégezve gyakran azért nem eredményes, mert a felhasználók nem szánnak elegendő figyelmet a használati útmutatóban leírtak maradéktalan betartására. Enélkül pedig a legjobb minőségű csalétek sem képes a kívánt hatást elérni.

Hangyairtás gélezéssel

Számos hangyairtó csalétek kapható ma már a piacon gél formulációban, többféle hatóanyaggal, amelyek kivétel nélkül gyomorméregként fejtik ki a hatásukat. Ennek megfelelően a gélek a hangyák számára mindenképpen elfogyasztásra ösztönző, könnyen megtalálható formulációkban kerülnek forgalomba. A kihelyezett gél az ember számára lényegében szagtalan és kizárólag a hangyákra ártalmas. Használata nem igényel különösebb előkészületet, így közkedvelt módja a hangyairtásnak. Alkalmazása során a gélből kisebb mennyiségeket helyeznek el a szakemberek a hangyák vonulási útvonalaira.

Fontos megemlíteni, hogy a hangyairtó gél csak akkor képes elérni a kívánt ölőhatást, ha a hangyák dolgozói megtalálják és fogyasztanak belőle.

Ennek megfelelően azokon a ferületeken, ahol permetezést végeztek, a gél kihelyezése nem éri el a kívánt hatást. Amennyiben ön korábban házilag végzett hangyairtást, fontos, hogy még a szakember kiérkezése előtt takarítsa le a lekezelt felületeket!

Hangyairtás permetezéssel

A hangyairtás “hagyományos” és napjainkban is jól bevált módszere az irtószeres permetezés, ami egy finom porlasztású permetezőgép segítségével, általában valamilyen vizes alapú munkaoldat felhasználásával valósul meg. A kijuttatott irtószerek érintőméregként hatnak és a kezelt felületekkel érintkező ízeltlábúakat pusztítják el jellemzően rövid időn (néhány napon) belül. Leggyakrabban úgynevezett sávpermetezést végeznek a szakemberek, melynek során a falszegélyek, küszöbök, rések környékének a kezelése történik meg egy kb. 10-20 cm széles területet érintve. Ennek megfelelően ez a típusú hangyairtás mindenképpen előkészületet igényel a megrendelő részéről, hiszen a kezelés előtt a falszegélyeket szabaddá kell tenni az érintett területeken.

Fontos megjegyezni, hogy az ilyen módon kijuttatott irtószerek nagy része rendelkezik úgynevezett repellens, azaz távoltartó hatással, ugyanakkor ez a gyakorlatban nem azt jelenti, hogy a permetezéssel kialakított méregmező fizikai gátját képezi a hangyák kívülről történő bejutásának.

A hatékony hangyairtás alapfeltétele minden esetben az épületen belül megtelepedő hangyakolóniák illetve az épületbe beszokott dolgozók maradéktalan elpusztítása.

Enélkül az egyetlen biztos védelmet a hangyák bejutási helyeinek fizikai zárása adja. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy le kell szigetelni az elektromos- és csővezetékek valamennyi faláttörési pontját, megfelelő sűrűségű hálóval kell zárni a szellőzőket, és gondoskodni kell a strangok szervíznyílásának megfelelő illeszkedéséről és hézagmentes záródásáról. Mindezzel megelőzheti a hangyák bejutását a kezelt területre.

Kombinált módszerek és légtérkezelés

Az esetek egy részében a fenti módszerek kombinált alkalmazása hozza a lehető leghatékonyabb és leggyorsabb eredményt, amihez mindenképpen szakértelem szükséges, enélkül ugyanis a csalétekkihelyezés és az irtószeres permetezés egyidejű alkalmazása inkább csökkenti a külön-külön elvárt hatást.

Komoly fertőzöttség esetén úgynevezett légtérkezeléses eljárások (ködképzés, füstképzés) is szóba kerülhetnek, amelyek legfőbb előnye, hogy olyan helyekre is kijuttatható a megfelelő vegyszer, ahova hagyományos módon, permetezéssel nem lehetséges.

Itt is elmondható azonban, ami korábban is, hogy az egyes technológiák alkalmazhatóságának eldöntésében szakmai szempontok (például a fertőzöttség mértéke, a terület kezelhetősége) játsszák a legfontosabb szerepet, így az Ön számára legmegfelelőbb módszer kiválasztását bízza inkább a szakemberre.

Amennyiben bizonytalan vagy kérdése van, keressen minket elérhetőségeinken! Készséggel állunk rendelkezésére!

Mit kell tudni a garanciavállalásról?

Általánosan elterjedt gyakorlat, hogy egy szakember az általa elvégzett munkára garanciát vállal. A garanciavállalás lényege, hogy a szakember szavatolja az általa elvégzett munka minőségét és megbízhatóságát. Ahhoz azonban, hogy a garanciavállalás valóban a szakmunka minőségét szavatolja, meg kell határozni a garanciavállalás feltételeit. Nincs ez másképpen a hangyairtás esetében sem.

Minden megrendelő részéről jogosan elvárt cél a teljes hangyamentesség. Ennek elérése azonban számos tényezőtől függ, amelynek csupán egy része kapcsolódik a szakszerűen elvégzett hangyairtáshoz. A kívánt cél eléréséhez ugyanis nem elegendő a szakszerűn kijuttatott hatékony irtószer!

Ahhoz, hogy a kezelt terület ismét mentes legyen a hangyáktól az alábbi feltételek maradéktalan teljesülése szükséges:

 1. A kezelés előtt megfelelően elő kell készíteni a kezelendő területet;
 2. A kezelés után időt kell hagyni a kijuttatott irtószernek az ölőhatás kifejtésére;
 3. Meg kell akadályozni az ingatlan újra fertőződését!

Amennyiben a fenti három feltétel teljesül, a siker biztosan garantált.

A fentieket figyelembe véve a terület teljes hangyamentesítéséhez normál körülmények esetén megközelítőleg két hónap (körülbelül 8 hét) szükséges. Ezen időszak alatt a kezelt felületeket nem érheti víz és a kezelt területen élőknek gondoskodni kell a kialakított méregmező megőrzéséről. A hangyairtást bizonyos időközönként (pl. évente kétszer) érdemes megismételni, hiszen enélkül a hazai fajok esetében az elért állapot tartós fenntartása nem lehetséges.

További kérdés, kérés esetén állunk szíves rendelkezésére elérhetőségeinken!

Íme 8 ok, amiért érdemes minket választania:

 1. Legmagasabb szakmai ismeretek,
 2. Legújabb technológia és eszközpark,
 3. Biztonságos, kizárólag szakhatósági engedéllyel rendelkező professzionális irtószerek alkalmazása;
 4. Barátságos és segítőkész szakemberek;
 5. Kiérkezés felirat nélküli autóval, civil ruhában, kiemelkedő diszkréció mellett;
 6. MSZ EN ISO 9001:2009 és MSZ EN ISO 14001:2005 szabványok szerinti minőség- és környezetirányítási rendszer alapján végzett tevékenység;
 7. Gyors és hatékony munkavégzés;
 8. 3 hónap munkagarancia*

*A részletekért keressen minket bizalommal!

KERESSEN MINKET, VAGY KÉRJEN VISSZAHÍVÁST!

Amennyiben visszahívást szeretne kérni, az alábbi táblázatot hiánytalanul kitöltve küldje el részünkre és mi 24 órán belül felvesszük önnel a kapcsolatot a megadott telefonszámán. Csak akkor tudja elküldeni az adatokat, ha minden mezőt kitöltött valamint kiválasztott egy szolgáltatást.