Patkányok

Hazánkban jellemzően a vándorpatkány, elvétve, nagyon ritkán a házi patkány fordul elő az emberek lakókörnyezetében. Mindkét faj egyedei rendkívül ügyesek és okosak. Testük kifejletten 13-28 cm közötti, a farkuk nagyjából a testével megegyező hosszúságot érhet el. Színük változatos, de általában barnásak, feketék vagy szürke árnyalatúak. Vegyes táplálkozásúak, de az ízlésük meglehetősen kifinomult, úgymond válogatósak, tehát akármit nem esznek meg.

 

A házi patkány este és szürkületkor a legtevékenyebb. Jellemzően kevésbé hierarchizált csoportokban él. Területüket sajátos illatmirigyeik váladékával jelölik meg, így jelzik fajtársaiknak az adott csoport territóriumát. Általában növényi rostokból, papírból, gyapjúdarabokból építenek fészket többnyire a tetőterekben, például a gerendák közötti szigetelésben. Leginkább növényi terményeket, magokat, rovarokat fogyaszt. Évente általában kétszer szaporodik, amelynek során egy nőstény 3-10 utódot fial. A fiatalok körülbelül 8 hét után válnak ivaréretté.

 

A vándorpatkány leginkább csatornák, pincék, istállók, ólak lakója. Nagyobb, erőteljesebb testfelépítésű, mint a házi patkány. Megszokott útvonalakat használ, melyeket szagjelzéssel lát el. Gyanakvó, meglehetősen intelligens állat, ami miatt hagyományos csapdákkal kevés sikert lehet ellene elérni. Jól szervezett közösségei a házi patkányénál szigorúbb hierarchiát mutat. Általában víz közelében fészkel, a házi patkányhoz hasonlóan fészkét levél, gyapjú vagy papírdarabokkal béleli ki. Évente 6-8 alkalommal is szaporodik, amelynek során egy nőstény 9-11 utódot kölykezik.

 

Ha kérdése van, keressen minket bizalommal! Szakembereink szívesen állnak rendelkezésére!

KERESSEN MINKET, VAGY KÉRJEN VISSZAHÍVÁST!

Amennyiben visszahívást szeretne kérni, az alábbi táblázatot hiánytalanul kitöltve küldje el részünkre és mi 24 órán belül felvesszük önnel a kapcsolatot a megadott telefonszámán. Csak akkor tudja elküldeni az adatokat, ha minden mezőt kitöltött valamint kiválasztott egy szolgáltatást.